Samo dobra glazbaMuzeji

Svojom savršenom arhitekturom, bogatom spomeničkom baštinom i poviješću sačuvanom u svakom kamenu, Dubrovnik je i grad muzej, kao i grad s brojnim muzejima.

Domorodni muzej, kao prethodnica Dubrovačkih muzeja, osnovan je 1872. godine na poticaj Trgovačke komore i Općinskoga vijeća. Muzej je bio smješten na prvom katu ondašnje općinske zgrade, a za javnost je otvoren 1873. godine. Njegov nukleus činila je bogata prirodoslovna zbirka, uz koju su osnovane kulturološka, povijesna, arheološka i zbirka narodne radinosti.

 

Danas su Dubrovački muzeji regionalna ustanova koja je sastavljena od pet specijaliziranih muzeja: Kulturno povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej, Etnografski muzej i Muzej suvremene povijesti. Njihovi bogati fundusi izloženi su u spomeničkim objektima najviše kategorije. U tim je prostorima izložena kulturna i umjetnička baština, tradicijska kultura, te povijesno nasljeđe Dubrovnika i njegove okolice.

 

Osim Dubrovnika, muzejskim fundusima se mogu pohvaliti i ostali gradovi i mjesta dubrovačko - neretvanske županije, koje možete pregledati u bočnom izborniku.