Samo dobra glazba04. svibnja 2023. 10:15

OTVORENJE IZLOŽBE U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA

'KOME OBOJCI KOME OPANCI'

U Zavičajnome muzeju u Čilipima danas se otvara izložba o obuvanju u Konavlima, autorice Antonije Rusković Radonić, na kojoj će se moći vidjeti preko 50 primjeraka različitih opanaka, papuča i cipela koje su se nosile u 19. i 20. stoljeću. 

Obzirom na to da je fundus Ustanove nastradao u Domovinskome ratu, građa se posudila iz privatnih zbirki, a za potrebe izlaganja u suradnji s udrugom Dragodid i predstavnicom Anitom Trojanović izgrađen je suhozid za promjenu obuće prilikom dolaska u crkvu, što je sveprisutna baštinska memorija u Konavlima.

Postava istovremeno predstavlja završetak Erasmus+ projekta Transhistory u kojem su Muzeji i galerije Konavala sudjelovali kao partneri uz sljedeće institucije: EU Warehouse iz Belgije, Sprachendienst Konstanz iz Njemačke, Instytut Tolerancji w Lodzi iz Poljske, Forschungszentrum für historische Minderheiten iz Austrije, Asociatia Solidart iz Rumunjske i Norrköpings Stadsmuseum iz Švedske te s voditeljima projekta, Universitaetom Klagenfurt iz Austrije, a početak je u 18 sati.