Samo dobra glazba12. veljače 2021. 09:00

UDRUGA UGOSTITELJA DUBROVNIK

ANTE VLAŠIĆ: OVAKVA ODLUKA JE FARSA

Foto: ilustracija/ edubrovnik.org

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković najavio je popuštanje epidemioloških mjera, a koje će stupiti na snagu od ponedjeljka. Podrazumijevaju otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo za posluživanje kave za van, otvaranje teretana, casina, kladionica I automat klubova uz ograničenja za konzumaciju pica te škola za strane jezike. Za Soundset Ragusu, ovakve mjere komentirao je predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik, Ante Vlašić:

"Mislim da je to najobičnija farsa, s obzirom da je to u samom startu trebalo biti dozvoljeno. Bilo kakva diskriminacija u poslovanju je kažnjiva po Ustavu i cijela ta priča nema nikakve težine"

Koliko će ovakav način rada uopće značiti kafićima'

- "Pa nekome će to možda i značiti. Od samog starta smo mi tražili i zahtijevali da imamo jednake postavke, odnosno jednake pretpostavke za rad. To je bilo nažalost naopako postavljeno i potpuno diskriminatorno. Svi su mogli prodavati kavu za ponijeti, osim kafića kojima je to osnova djelatnosti. Nitko ne brani restoranima da rade bilo što drugo, da dostavljaju i piće i hranu, ali ako će kafićima dozvoliti samo kavu onda je nastavak jedne diskriminacije" - poručuje Vlašić.

MJERE VLADE ZA PLAĆANJE FIKSNIH TROŠKOVA

"Mi smo od početka tražili da se mjere, dok postoje bilo kakva ograničenja nametnuta od strane države, moraju adekvatno provoditi. I od samog početka to nije bilo tako. U zadnjoj pompozno najvaljivanoj pomoći, odnosno plaćanju fiksnih troškova od strane države, ispostavilo se da preko 70% kolega neće biti u mogućnosti koristiti tu mjeru zato što nisu radili u 11. - om mjesecu. A oni nisu bili zatvoreni jer su to htjeli - jedan mali dio možda da, ali većina nije radila zato što jednostavno nije bilo posla. Nisu imali kome raditi i jednostavno generirati troškove i bacati namirnice i plaćati ljude koji će stajati i ne raditi nema smisla" - osvrnuo se predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik.

"I onda je sad svim tim kolegama, bez obzira što su radili godinama, pa čak i cijelu godinu i cijelu zimu, uskraćena mjera za fiksne troškove zato što nisu radili u 11. - om mjesecu 2020. Nažalost, apsolutno ništa dobro nemam za reći o cijelom tom paketu pomoći. Takozvane pomoći" - zaključio je Ante Vlašić.