Samo dobra glazba26. rujna 2018. 18:45

MINI FILM FESTIVAL

UNSEEN - Filmski kraj ljeta u Cavtatu

Fokus vidljivog i nevidljivog ovoga puta stavlja se na 17 filmova, dva koncerta i dvije radionice koje se održavaju od 26. do 30. rujna.

Počinje Unseen, mini film festival koji se već drugu godinu održava u Cavtatu. Fokus vidljivog i nevidljivog ovoga puta stavlja se na 17 filmova, dva koncerta i dvije radionice koje se održavaju od 26. do 30. rujna.

- Filmovi prema izboru umjetnice Ane Opalić, dramaturginje Ivane Ivković i kustosice Srđane Cvijetić, bit će kratkog formata, dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog žanra. Otvaranje festivala popratit će projekcija filma Davora Sanvincentija "Skoro ništa; i dalje noć" i dokumentarni film autorice Senke Domanović "Okupirani bioskop" – pojasnio je Mario Kikaš, suorganizator festivala.

Uz performans iznenađenja i projekcije filmova u parku hotela Supetar u Cavtatu, prvog dana festivala na programu je i koncert zagrebačkog benda Porto Morto, dok će na zatvaranju nastupiti bend ŽEN.

- Izdvojio bih i ovogodišnju selekciju dokumentarnog programa za koju je zaslužan Veton Nurkollar, direktor DokuFesta iz Prizrena u Kosovu, koji je priznat kao jedan od najvećih festivala dokumentarnog filma u ovom dijelu Europe - istaknuo je Kikaš, nadodavši kako su, uz DokuFest iz Prizrena, parteri festivala i Kino Mediteran iz Splita sa svojom selekcijom te zagrebačka filmska organizacija Restart.

Drugo izdanje Unseena donosi i vikend radionicu korištenja filmske umjetnosti u srednjoškolskoj nastavi. Dvodnevna radionica fokusirat će se na načine na koje se filmska umjetnost može koristiti kako bi se učenicima približile i pojasnile različite situacije te na korištenje dokumentarnog filma u nastavi iz društvenih predmeta. Radionicu će voditi Alba Çakalli i Tringa Siqeca s DokuFesta, dok će najavljena radionica za djecu Šahtofonija biti prebačena na dubrovački dio programa koji će se održati sredinom listopada ove godine.

Pero Mihaljević