Samo dobra glazba24. listopada 2017. 15:30

OBNOVIT ĆE JE DRUŠTVO PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE

Tvrđava na Prevlaci predana na upravljanje Općini Konavle

“Ovo je jedan od načina na koji će taj krajnji jug Hrvatske zaživjeti, a to može biti poticaj novim projektima na tom području, ali i prilika za zapošljavanje ljudi” - zaključio je Lasić.

Nekadašnji vojni objekt na ponti Oštro na Prevlaci od danas je službeno pod upravom Općine Konavle. Austrougarska utvrda postat će Muzej austrougarske ratne mornarice. Ministar državne imovine Goran Marić s načelnikom općine Konavle Božom Lasićem potpisao je ugovor o korištenju tvrđave na Prevlaci. Velika je to stvar za Konavle, a konavoski načelnik Božo Lasić tome dodaje i za cijelu Hrvatsku.

“Napokon će se nakon više od 25 godina, u punom sjaju zavijoriti hrvatski barjak, na toj tvrđavi koja će biti na korist i Konavlima i Župi i Dubrovniku, ali i cijeloj županiji.” - rekao je, ne krijući zadovoljstvo, konavoski načelnik Božo Lasić.

Općina Konavle obnovu će prepustiti Društvu prijatelja dubrovačke starine, a o ugovoru s društvom bit će riječi već na sljedećoj sjednici općinskog vijeća, kaže Lasić i pojašnjava da je Austrougarska u to vrijeme bila jedna vrsta “ujedinjene europe” u kojoj su bili brojni narodi pa je za očekivati da će danas turisti iz tih zemalja biti zainteresirani za posjet takvom muzeju. “Ovo je jedan od načina na koji će taj krajnji jug Hrvatske zaživjeti, a to može biti poticaj novim projektima na tom području, ali i prilika za zapošljavanje ljudi” - zaključio je Lasić.

Osim muzeja s eksponatima, od odora do oružja i odlikovanja do dijelova brodova, postoji ideja otvaranja akvarija s jadranskim ribama, te vidikovcem uz odgovajuće sadržaje koji bi potpomogli samoodrživost objekta.

IP