Samo dobra glazba24. prosinca 2018. 13:00

Jeste li bili?

Stradun u znaku kolendavanja!

Ove godine dio kolendara je zapjevao ispred Biskupske palače i tako nazdravio Božić dubrovačkom biskupu mons. Mati Uziniću koji sada živi unutar zidina

Badnjak u Dubrovniku i široj okolici u znaku je kolendavanja. Ovaj stari običaj nazdravljanja oživio je danas u tradicionalnoj kolendi ulicama Grada te ispred gradske vijećnice. U 12 sati na Stradunu zakolendali su članovi i članice Fa Linđo, Zbora Libertas i Gradske glazbe Dubrovnik, nakon čeka je čestitku uputio i gradonačelnik Mato Franković.

-Božić je blagdansko vrijeme u kojemu svi želimo da nam donese sreću, radost i zadovoljstvo, to je vrijeme koje nas potiče da budemo obazrivi, susretljivi, tolerantni prema svima, jednostavno u svakom smislu bolji. Upravo to i Vama želim, uz obilje zdravlja, osobnih i poslovnih uspjeha. Ovo najljepše vrijeme u godini neka bude i najbolje od svih nas, u našem najljepšem Gradu, u zajedništvu i iščekivanju Božića- istaknuo je uz ostalo gradonačelnik Franković..

Ove godine dio kolendara je zapjevao ispred Biskupske palače i tako nazdravio Božić dubrovačkom biskupu mons. Mati Uziniću koji sada živi unutar zidina. On je pak uputio Božićnu poruku vijernicima. Između ostalog je naglasio kako je „novorođenče povijeno u jaslama“, istodobno znak Božje veličine i Božje malenosti. Veličanstveni se Bog učinio malenim. Učinio se, kako to lijepo izražava naša hrvatska riječ, Božićem. Od toga trenutka malenost postaje mjerilom veličanstva, istaknuo je biskup.

-Neka sve nas, braćo i sestre, ovoga Božića dotakne otajstvo Božje darovanosti nama, da bismo, između raznih darova koje smo jedni drugima ovih dana kupili i dali, s vjerom mogli primiti onaj najvažniji i najveći: Boga koji u betlehemskom djetetu postaje „s nama Bog“. Ukoliko dopustimo Bogu da nas dotakne otajstvom svoje darovanosti, moći ćemo mu darovati ono jedino što od nas traži. To nisu zlato, tamjan ni smirna. To nisu novac, moć, slava niti naš položaj u društvu. To je dar nas samih. Put prema tomu daru, toj našoj bogosličnosti, nalazi se u jednostavnosti, malenosti i poniznosti. Put je ljubav. Ne bilo kakva ljubav, nego ista ona ljubav koja nam je pokazana u Božiću. Ljubav koja daje sve, čitava sebe, potpuno i do kraja. Ljubav kojoj ništa nije pretpostavljeno- istaknuo je uz ostalo biskup Uzinić.