Samo dobra glazba24. veljače 2018. 11:45

AMALI NA SCENI 2018

PRIČA O RAZLIČITIMA Ružno pače na kazališnim daskama

U subotu 3. ožujka u 11 i 17 sati u dvorani hotela Rixos Libertas gostuje lutkarska predstava "Ružno pače" u izvedbi "Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku", nastala u koprodukciji s "Gradskim kazalištem Joza Ivakić" iz Vinkovaca.

Program "Amali na sceni 2018." nastavlja se kazališnom adaptacijom jedne od najpoznatijih bajki Hansa Cristiana Andersena. U subotu 3. ožujka u 11 i 17 sati u dvorani hotela Rixos Libertas gostuje lutkarska predstava "Ružno pače" u izvedbi "Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku", nastala u koprodukciji s "Gradskim kazalištem Joza Ivakić" iz Vinkovaca. Lutkarska predstava premijerno je izvedena u travnju i svibnju 2017. u Osijeku i Vinkovcima, a publika i kritika s oduševljenjem su je dočekali.

-Poučna je to i općepoznata priča o malom pačetu koje je preraslo u labuda. Ispričana je na jako topao, nježan i pjevan način. Scenografija je nadahnuta crtanim filmovima kakvi su snimani prije dvadeset i više godina, pomalo "diznijevska". Pokušao sam pokazati kako je drugačije ponekad čak i bolje, da sve što je na izgled čudno, ne mora biti čudno uopće, te da su djeca svugdje djeca- kaže je Đorđe Dukić, autor teksta, redatelj i glumac-lutkar koji će na ovom gostovanju predstaviti - ružno pače. Dubrovačka publika rijetko ima priliku uživati u lutkarskim predstavama. Baš zato "Ružno pače" zaslužuje punu dvoranu malih i velikih zaljubljenika u kazalište. -Lutka je dio prvih dječjih osjećaja, prva dječja igračka. Topla je i živa te može u trenutku ispričati puno više od glumaca osobno- pojašnjava Dukić, ponosan što je upravo njegovo djelo prvo takvo gostovanje osječkog kazališta u Dubrovniku.

-Majka sam i glumica pa mi nije teško pokazati kako bi se borila za svoje dijete, bez obzira na to što je možda drugačije i različito. Priča o tome koliko moramo biti pažljivi prema drugačijima od nas, nikada nije do kraja ispričana.Tu temu zaista trebamo poticati - kaže glumica Areta Ćurković i dodaje: -Ovo je djelo s prekrasnom glazbom, koje nas u suvremenom svijetu, prepunom vanjskih podražaja, mobitela i igrica, vraća u klasičnu postavu s nježnom porukom koja će se malenima sigurno svidjeti. Nadam se da je ovo samo početak suradnje Dubrovnika i Osijeka- zaključuje.

Tekst i režiju potpisuje Đorđe Dukić. Kostimografiju i lutke osmislila je Saša Došen, a scenografiju Sheron Pimpi Steiner. Za glazbu je zaslužan Ivica Murat, a na sceni su Inga Šarić, Areta Ćurković, Aleksandra Colnarić, Kristina Fančović, Đorđe Dukić, Tihomir Grljušić i Srđan Kovačević. Ulaznice za predstavu "Ružno pače" po cijeni od 50 kuna, a na dan izvedbe 70 kuna dostupne su online na Ulaznice.hr, na recepciji hotela Rixos Libertas i poslovnici agencije Elite travel. Djeca mlađa od 3 godine ne trebaju ulaznicu jer sjede roditelju u krilu.