Samo dobra glazba08. kolovoza 2018. 13:30

KAĆA CAREVIĆ NA DASKAMA KOJE ŽIVOT ZNAČE

Predstava iza predstave

Carević: Izgledamo kao mravi koji skupljaju zrna u mravinjak

Poznato je da su kazališne predstave nemoguće bez tehničke potpore, no manje je poznato ono što se događa iza pozornice. Svoje dugogodišnje iskustvo iza scene za Soundset Ragusu podijelila je Kaća Carević koja je od 1965. u kazalištu kao inspicijentica, a nakon umirovljenja djeluje kao voditeljica rekvizite u Dubrovačkim ljetnim igrama.

- To je veća predstava od one na pozornici. Vlada veliki red i svatko radi svoj posao. Ima malo nervoze koju ne pokazujemo. Rijetki je pokažu, ali uglavnom sve štima. Izgledamo kao mravi koji skupljaju zrna u mravinjak – opisuje rad u teatru te dodaje kako joj je iskustvo rada s mladima veliko zadovoljstvo, posebice kada je razumijevanje obostrano - Moram pohvaliti mlade, imala sam sreću raditi s njima i smatram da im treba pokloniti vrijeme, pustiti ih da se snađu i pristupiti im s uzajamnim povjerenjem – ističe gospođa Kaća, itekako poznata brojnim generacijama onih koje su svoje prve kazališne korake stekli upravo radeći u rekviziti Igara.

A bez rekvizita predstava je gotovo nemoguća. - Rekviziti puno znače glumcima. To im je prvi partner. Glumac ne može u zraku zamišljati knjigu, kemijsku, naočale ili cigarete. Bitno im je da takve sitne svakodnevne stvari iz realnog života uklope u svoju ulogu, kao što i mi privatno imamo novčanike, mobitele i sl. Rekviziti su jako važni i trebaju uvijek biti na zadanim pozicijama na vrijeme, ovisno o dogovoru s glumcima, a uz to moraju biti i jako uredni i čisti – pojašnjava gospođa Kaća.

Kao i kod svakog posla, da bi kazališni kotačići uspješno funkcionirali moraju funkcionirati i međuljudski odnosi. Pogotovo odnos redatelja i glumaca. - Glumci su kao djeca. Oni ne bi bili glumci da se ne radi o dobrim, prostodušnim ljudima širokih pogleda. Imaju puno odgovornosti prema svom poslu, a najveća i jedina nagrada im je aplauz. Poslije slikara ostane slika, poslije glazbenika ostaju note, a poslije glumaca ostane riječ koja eventualno bude snimljena medijskim putem. Kod pripreme predstave glumcima i redateljima treba pokloniti vrijeme i napraviti odmah ono što zatraže i što im treba. Uvijek sam s njima imala jako dobar odnos i razumjela ih – otkriva i ističe ulogu Dubrovčana zahvaljujući kojima Dubrovnik i dalje zaslužuje naziv Grad-teatar. - Pozdravila bih cijeli naš grad koji živi za Ljetne igre, našu publiku i građane koji su uvijek od pomoći i  znaju posuditi određene stvari koje se ne mogu više kupiti ni nabaviti, a služe kao rekviziti – zaključuje gospođa Kaća.

PM/DJ