Samo dobra glazba20. lipnja 2018. 11:15

Otvorene prijave na edukaciju za voditeljice trudničkih tečajeva iz cijele Hrvatske i Slovenije

Poslušaj audio zapis:

Trudnice koje se spremaju na porod u dubrovačkom rodilištu u bolnicu trebaju ponijeti zdravstvenu dokumentaciju, osobnu iskaznicu, uputnicu za rodilište, pribor za osobnu higijenu, papirnate i vlažne maramice za ruke, donje rublje, ručnike, grudnjak za dojenje, uloške, papuče i ogrtač. Za dijete je potrebno pripremiti autosjedalicu za izlazak iz rodilišta i jednokratne pelene. Boravak u bolnici obično traje 3 dana, 5 u slučaju carskog reza, a posjete su dozvoljene svakim danom u vremenu od 15 do 16 sati.

Sve korisne navedene informacije mogu se saznati na tečajevima za trudnice koji se održavaju nekoliko puta godišnje u domovima zdravlja. Osim informacija potrebnih za odlazak u rodilište, polaznike se upoznaje sa psiho-fizičkim promjenama u trudnoći, vrstama i tijekom poroda te s potrebnom brigom oko novorođenčeta.

Ipak, iz udruge Roda smatraju da u Hrvatskoj postoji potreba i za drugačijom vrstom trudničkih tečajeva. Zašto je njihov stav takav te koje su mjere poduzeli po tom pitanju, pojasnila nam je Daniela Drandić, voditeljica programa Reproduktivna prava.