Samo dobra glazba29. rujna 2018. 15:15

OCJENJUJTE, KOMENTIRAJTE, DIJELITE

Ocijenite rad gradskih službenika

Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević pokrenula web stranicu OcijeniMe

Potaknuta nizom loših iskustava sa zaposlenicima na raznim šalterima i uredima javnih službi, dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević pokrenula je web stranicu za ocjenu rada službenika javnog sektora OcijeniMe.

- Stranica je namijenjena ocjenjivanju rada državnih službenika i namještenika, dakle svih onih koje plaćamo javnim novcem. Bilo koja osoba može pristupiti stranici, registrirati se te dati ocjenu bilo kojeg službenika ili namještenika u bilo kojem od četiri ponuđena grada. Za sada imamo samo Dubrovnik, Rijeku, Zagreb i Varaždin, ali namjeravamo se širiti te omogućiti građanima da ocijene i komentiraju svakog službenika plaćenog javnim novcem - pojasnila je Knežević u razgovoru za Soundset Ragusu.

Pasijans i kulinarski recepti

Inače predsjednica udruge Prospectus, Knežević je na ovom projektu radila dvije godine. Kako je pojašnjeno na samoj web stranici, na ovaj način građanima se želi omogućiti da svaki put kada ih službenik ostavi da čekaju pred vratima dok on igra pasijans ili obavlja privatne pozive, kada je netko neljubazan, neprofesionalan ili nekorektan, postoji način da javno objave pritužbu i ocjene rad tog službenika.

- Kada svakodnevno obilazite šaltere, kancelarije i ostalo, teško je da vam takvo što ne padne na pamet - kazala je Knežević te otkrila kako je za nju ključni trenutak bio kada je jednom prilikom unedogled čekajući ispred ureda shvatila da za to vrijeme službenica na telefonu izmjenjuje kulinarske recepte - Pomislila sam kako bi bilo dobro da postoji neka vrsta stranice na kojoj mogu javno komentirati i ocijeniti tu službenicu. Ako mogu ocijeniti knjigu koju kupujem na Amazonu, zašto ne bih mogla ocijeniti javnu uslugu koja mi se pruža i koja je preplaćena. Naime, mi imamo najveće porezno opterećenje u Europi. Ta ideja više mi nije dala mira, jer svaki dan negdje čekam, zato što to kao odvjetnica moram. Krenula sam, nije mi bilo lako, ali uspjela sam - istaknula je Knežević, dodavši kako je jednako važno i pohvaliti sve koji marljivo i dobro rade svoj posao kako bi njihov doprinos učinili vidljivim.

Poboljšanje rada javne uprave

Web stranica sadrži imena i prezimena svih službenika i namještenika gradskih uprava četiri grada (Dubrovnik, Rijeka, Zagreb i Varaždin) s oznakama radnih mjesta na koje su raspoređeni. Registrirati se može preko facebook profila ili putem mail adrese, anonimno ili imenom i prezimenom.

- Ocjenjujte, komentirajte, dijelite. Pritužbe ostaju javne i vidljive svima. Smatram kako je ovo najviše u interesu čelnicima državnih tijela, jer oni sami imaju problema s naslijeđenim lošim zaposlenicima bivših uprava ili zaposlenicima koje su uzeli zbog stranačkih pritisaka, a koji loše rade svoj posao. Ovaj sustav bi upravo njima trebao olakšati sankcioniranje takvih zaposlenika - kazala je Knežević te dodala kako svojim kontinuiranim djelovanjem možemo promijeniti način na koji se pružaju javne usluge koje preskupo plaćamo.

DJ