Samo dobra glazba10. kolovoza 2018. 10:00

VIKEND NA NERETVI

Metković okupirali vitezovi i lađari

Kolovoz u Metkoviću donosi još jedan Maraton lađa i Dane neretvanske kneževine

Dani neretvanske kneževine afirmirali su se kao tradicionalna manifestacija u Metkoviću koja svake godine sredinom kolovoza okupi mnoštvo Metkovaca i njihovih gostiju. Ovogodišnje izdanje otvoreno je u četvrtak 9. kolovoza Maratonom lađarica. 

- Već petu godinu djeca iz Metkovića i okolice za vrijeme manifestacije dvije noći i tri dana borave u šatorima u taboru u gradskom parku. Druže se, vježbaju i pripremaju za razne borbe i bitke. Imaju strijele, lukove i mete, a tu je i poligon gdje se natječu - na glavne posebnosti ovog događanja podsjetila je Magdalena Medar Ujdur direktorica Turističke zajednice grada Metkovića.

Osim druženjem i natjecanjima, zabava je osigurana i bogatim programom koji drugi dan manifestacije, u petak 10. kolovoza, počinje u 17 sati. - Viteški tabor posjetit će naši prijatelji, vitezovi Ružice grada koji će prikazati srednjovjekovni život te izložiti i demonstrirati sprave za mučenje.  Od 18 sati na rasporedu je škola srednjovjekovnog mačevanja za najmlađe – kazala je Medar Ujdur u razgovoru za Soundset Ragusu, dodavši kako su večernji sati rezervirani za glavni događaj. - Ono što je prošle godine svima bilo zanimljivo je bitka vitezova I streličara koja je uistinu vrlo impozantna – istaknula je.

Subotnje jutro bit će u znaku srednjovjekovnog sajma, dok je popodne 11. kolovoza rezervirano za događanje koje je već više od dva desetljeća svojevrsni simbol Metkovića - Maraton lađa na Neretvi. 

- Ponovno će Neretva doživjeti svoje vrenje. Očekujemo 27  ekipa, a nakon himne i pucnja kuburaša krenut će i 21. utrka po redu. Imamo puno prijavljenih brodova koji će pratiti ovaj spektakl, mislimo da ćemo ove godine oboriti rekord posjetitelja – otkrio je Dalibor Obradović, predsjednik Udruge lađara Neretve.

I ove godine veslat će se 22,5 kilometra od Metkovića do Ploča. - Neretva je podijeljena na dva dijela. Kako bi mogle nesmetano ploviti, na jednoj strani bit će lađe, a na drugoj turistički brodovi. Prve lađe u cilju očekujemo oko 19 sati – rekao je Obradović, najavivši kako će i ovogodišnji Maraton završiti uz prigodnu zabavu i glazbeni program. 

Andrea Milošević