Samo dobra glazba07. srpnja 2018. 11:00

IZLOŽBA OSTAJE OTVORENA DO 30. RUJNA

Lipi naši škoji – izložba na Mljetu

Na fotografijama su prikazani motivi s otoka Krka, Suska, Silbe, Dugog otoka, Pašmana, Zlarina, Brača Hvara, Korčule Lastova i Mljeta.

Izložbom fotografija „Lipi naši škoji“ prof. Vida Bagura otok Mljet se ove godine pridružuje obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018.godine. U obnovljenom Domu kulture Zabrježe u nedjelju 8. srpnja u 20 sati upriličit će se svečano otvorenje uz nastup KUD –a Natko Nodilo i mješovite klape Kurenat. Organizatori izložbe su Općina Mljet, NP Mljet i TZ Mljeta.

Autor izložbe je naš poznati folklorist, koreograf, organizator smotri folklora i istraživač narodnog blaga profesor Vido Bagur.

„Neobičan čovjek s mnogim talentima i širokim interesima, koji se ipak slijevaju u jedno žarište – usredotočuju se na suvremeni život hrvatske tradicijske kulture, posebice na folklornu plesnu i glazbenu baštinu. Tu baštinu istražuje, bilježi, autorski interpretira, o njoj poučava zainteresirane u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dokumentira je vlastitim zvučnim i slikovnim zapisima, surađuje pri snimanjima za televiziju i film. Osobito mnogo fotografira. Njegova je fotografska dokumentacija bogata i jedinstvena; poželjele bi je i stručne i znanstvene ustanove. Čini se da nije riječ samo o dokumentima, koji će s vremenom dobivati na vrijednosti, nego je riječ i o osobitom daru zapažanja i interpretiranja slikom. No, Vidina fotografska zapažanja ne ograničavaju se samo na folklor i tradiciju. U središtu njegove pozornosti je čovjek kao nasljednik i promicatelj baštine, ali mu ne promiču ni ljepote prirode, posebnosti krajolika, značajke arhitekture. Njegovo podrijetlo veže ga uz Dalmaciju i Neretvu, njegovo divljenje izaziva kamen i more, a sve što voli uvijek iznova nalazi na našim otocima.“ - piše dr.sc Zorica Vitez o svom dugogodišnjem suradniku na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

Izložba „Lipi naši škoji“ nastala je povodom godišnjeg koncerta Ansambla „Lado“ koji je održan na temu naših otoka kako bi se pokazalo svo bogatstvo koje imaju kako u običajima, pjesmama i napjevima tako i u koloritu bogatstva narodnih nošnji. KUD „Natko Nodilo“ iz Babina Polja pozvan je da pokaže na koncertu u Zagrebu sve ono ono što rade na očuvanju kulturne baštine i običaja svoga otoka. Koncert je pratila izložba fotografija Vida Bagura a nakon Zagreba gostovala je po kulturnim ustanovama i muzejima diljem Hrvatske. Na fotografijama su prikazani motivi s otoka Krka, Suska, Silbe, Dugog otoka, Pašmana, Zlarina, Brača Hvara, Korčule Lastova i Mljeta.

Kustosica izložbe na Mljetu je etnologinja Branka Hajdić.

Izložba ostaje otvorena za sve posjetitelje od 8.srpnja do 30. rujna 2018. U Domu kulture Zabrježe u Babinom Polju.