Samo dobra glazba20. srpnja 2020. 09:00

IVAN VUKOVIĆ I ANA MATUŠIĆ

LIJEPO LI JE BITI TURIST U VLASTITOJ ZEMLJI

Foto: Ivan Vuković

Vlasnica Hello Dubrovnik brenda Ana Matušić i turistički vodič Ivan Vuković, dvoje su kreativaca koji su slobodno vrijeme u korona (ili pak post korona?) vremenu odlučili iskoristiti istraživajući svaki kutak Lijepe naše. I zaista - lijepa je, prelijepa. Od Dubrovnika do Slavonije iskusili su Hrvatsku kakvu rijetko viđamo u ljetnim mjesecima - pustu, prirodnu, raznoliku, našu. Za Soundset Ragusu svoje misli pretočili su u riječi.

 

Lijepa naša nije lijepa već prelijepa. Totalno različita i svaki kutak je neopisivo lijep. Naravno, putovanje je počelo u Dubrovniku. O Gradu se ne treba puno pisati, a ako tko želi doći ovo je iskustvo jednom u životu. Nema gužve i grad je pust više nego zimi. Tko voli povijest, arhitekturu i blizinu starog grada neka bira Hilton koji je na par koraka od zidina. Tko voli plažu i prirodu neka bira One suite ili Sheraton. Za svakoga ponešto. Tko voli jesti neće moći puno birati već neka se zadovolji s onim što je otvoreno. O Dubrovniku bi mogli pisati danima, ali samo nekih dva sata vožnje sjeverno od Dubrovnika su Igrane, Tučepi, Zaostrog i taj cijeli potez ispod Biokova.


Istinska Dalmacija gdje se karta i pije bevanda ispred kuće. Život je još sporiji u post korona vremenu, ako može biti sporiji nego što jest. Postali smo češki turisti koji uživaju u pogledu na otoke. Sve one stvari za koje nismo imali vremena, napokon istražujemo i uživamo u njima.
Istraživanju vlastite zemlje. Dogovorili smo se da ćemo preskočiti i zaobići velike gradove. I jesmo. Od Omiša i kanjona Cetine te svih malih mjesta stali smo u Trogiru na kavu. Dvorac i kula okruženi zidinama. Kako bi nam sve bilo blizu za razgledavanje izabrali smo Vodice za sljedeća dva dana, a na kraju dana smo uživali u pogledu na arhipelag sa najvišeg kata hotela Olympia Sky. 


Bili smo spremni za veliku dozu povijesti krenuvši od Primoštena i Šibenika do najvećeg jezera u Hrvatskoj – Vranskog jezera. Vožnja i vidikovci oko jezera su spektakularni. Blizina Zadra i Paklenice su isto razlog za posjetiti tu regiju. Tko vozi motocikle sigurno će se zaputiti cestom ispod Velebita, svladati milijun krivina i zaustaviti se u Karlobagu, Senju i Crikvenici. Od zelenila borove šume do Rijeke na je pratio krš Velebita i pogled na kamenjar poluotoka Paga i okolnih otoka. Mislim da smo prvi put prošli kroz Rijeku da nije padala kiša i stigli smo baš na
zalazak sunca u Rovinj. Kako i reklama glasi ‘pozdrav iz Rovinja’. Istra, dio Hrvatske sa dovršenim kućama  i raznobojnim fasadama te fantastičnom kuhinjom. Bio je otvoren samo jedan mali boutique hotel Adriatic na fantastičnoj lokaciji s pogledom na rovinjsku rivu. Doživjeti Rovinj na bicikli. Tako smo ga i zamišljali. Doživjeti prazan Motovun dok degustiramo istarske fuže i tartufe uz čašu terana. Voziti se uz Limski kanal preko Vrsara do Novigrada – neprocjenjivo. Pozdraviti rimsko naslijeđe i diviti se Areni u Puli. Izbjeći istarski ipsilon i uživati kroz seoske ceste. O bella Istria, ciao.


Krećemo prema Zagrebu. Hrvatsko Zagorje je na pragu Zagreba. Više nas privlači vožnja zagorskim bregima od glavnog grada. Obavezno zaustavljanje u Kumrovcu bez pionira, na Orient Express prugi te Velikom Taboru. A okolica Zagreba bogata je skrivenim draguljima od ozaljske kule, spomenika u Podgariću, Ludbrega centra svijeta… Zadnja tri dana desetodnevne vožnje Lijepom našom rezervirali smo za Slavoniju. Nije onakva o kakvoj slušamo. Prelijepa je i obrađena je. Ljudi su toliko ljubazni i pristupačni. A Osijek je centar Slavonije. Bili bi ludi kad ne bih odsjeli u Waldinger hotelu, prošetali tvrđom, pojeli fiš paprikaš u Baranji, a za desert kolač u slastičarnici Gold, posjetili Kopački rit i Ilok, prošetali uz Dravu. Ima vina iz iločkih podruma i nema komaraca.  Inati se Slavonijo, predivna si i malo je tri dana.

Lijepo li je biti turist. Turist u vlastitoj zemlji.

Ana Matušić/Ivan Vuković 

IG: https://www.instagram.com/hello.dubrovnik/?hl=hr https://www.instagram.com/dubrovnik_tourist_guide/?hl=hr

FOTO: Ivan Vuković