Samo dobra glazba16. ožujka 2020. 13:30

Sve informacije na jednom mjestu

KORONAVIRUS Upute građanima i lokalne novosti

Brojne ustanove i trgovačka društva su ograničili svoj rad

Obzirom na pandemiju novog koronavirusa (COVID - 19), brojne ustanove u Dubrovačko - neretvanskoj županiji odgodile su ili otkazale najavljena događanja. Nastava u školama i na Sveučilištu se ne održava sljedeća dva tjedna, a vrtići su zatvorili svoja vrata - osim za djecu koju nema tko pričuvati u tom razdoblju. Gradske uprave ne rade izravno sa strankama. Sva komunikacija odvija se putem elektroničke pošte i telefona. Također, ne preporučuje se organiziranje događaja kojima prisustvuje više od sto ljudi. 

UPUTE ZA GRAĐANE: 

- Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
- Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
- Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

DEŽURNI EPIDEMIOLOG ZA DUBROVAČKO - NERETVANSKU ŽUPANIJU: 098 24 34 54

Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu koronavirusa: 091 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su za svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

Osim odgovornog ponašanja i pridržavanja uputa koje je izdao Stožer civilne zaštite i Zavod za javno zdravstvo, Caritas dubrovačke biskupije poziva građane da se stave na raspolaganje i kao volonteri Caritasa za pomoć najpotrebnijima (ukoliko bude potrebe  za organizacijom dostave hrane i higijenskih potrepština najpotrebnijima).

 

DUBROVAČKA BISKUPIJA: 

Ordinarijat Dubrovačke biskupije neće primati stranke u urede. Za sve što je potrebno Ordinarijat možete kontaktirate telefonski ili putem e-maila. Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije također neće raditi sa korisnicima. Ostavlja se mogućnost telefonskog savjetovanja nakon dogovoru o terminu, kao i mailom na: obiteljsko.savjetovaliste@dubrovacka-biskupija.hr 

Iz Caritasa Dubrovačke biskupije mole građane da do daljnjega ne donose odjeću, obuću i kućanski tekstil, a sve to radi zaštite od širenja bolesti COVID-19.

Mise iz katedrale Gospe Velike iz Dubrovnika prenosit će se putem interneta svake nedjelje u 10 sati, a svi mediji koji žele preuzeti prijenos mogu to slobodno učiniti. Osim nedjeljnih misa svake večeri u 20 sati upriličit će se molitva ispred oltara Gospe od Porata

 

DUBROVNIK

Blagajne Vodovoda Dubrovnik i  Čistoće Dubrovnik, kao i ostali odjeli i službe Vodovoda te Čistoće privremeno neće raditi izravno sa strankama. Iz Sanitata mole korisnike usluga da koriste mobilnu aplikaciju Dubrovnik parking, Paydo ili internet bankarstvo.

U cilju sprječavanja širenja virusa, upućuje se preporuka da sprovodima i ispraćajima pokojnika na grobljima prisustvuju samo članovi uže obitelji pokojnika. Boninovo d.o.o. će u dogovoru s obitelji umrle osobe obavijesti o sprovodima kao i osmrtnice objavljivati odnosno postavljati na publicitete nakon sprovoda. 

Policijska uprava Dubrovačko - neretvanska dozvoljava pojedinačan ulaz stranaka u šalter salu. Prije ulaska potrebno je dezinficirati ruke sredstvom koji se nalazi na ulazu u šalter salu. Do daljnjeg se ukidaju i upravni poslovi utorkom, srijedom i četvrtkom u Orebiću, kao i petkom u Mokošici.

Sukladno smjernicama Kriznog Stožera Ministarstva Zdravstva u borbi protiv COVID-19, do daljnjeg se u Općoj bolnici Dubrovnik obustavljaju svi zakazani hladni operativni zahvati, izuzev onkološke kirurgije kao i rad svih specijalističkih ambulanti, izuzev hitnih. 

Studentski centar Dubrovnik obavještava kako će se sva komunikacija sa stručnim službama odvijati putem elektroničke pošte i telefona. Ugovor o obavljanju studentskog posla treba se preuzeti online i isprintati u tri primjerka. Osmah po završetku posla, student mora ispunjen i ovjeren ugovor skenirati i dostaviti u SC na obračun i fakturiranje - isključivo putem e - maila ili telefaksa. 

Sva događanja otkazana su u ustanovama u kulturi. Dubrovačke knjižnice od utorka, 17. ožujka, će osiguravati knjige za čitanje na policama pored ulaza u Ogranak Lapad u Atlant centru. Zakasnina se neće obračunavati ovih 15 dana.

Java ustanova Rezervat Lokrum ne prodaje karte za otok. 

Obustavljeni su treninzi svih sportskih klubova na području Grada Dubrovnika, a koji koriste objekte pod upravljanjem javne ustanove Sportski objekti Dubrovnik.

Zbog zatvorenog bazena i ne mogućnosti treniranja, uprava kluba plivačkog kluba Jug obavještava sve članove da su slobođeni plaćanja članarina za ožujak i travanj. Treninga nema do daljnjega.

KONAVLE

Sva komunikacija s upravnim odjelima i službama Općine Konavle će se odvijati putem elektroničke pošte i telefona. Neće biti izravnog rada sa strankama. Ista mjera odnosi se i na sva trgovačka društva i javne ustanove u vlasništvu Općine Konavle.

Do daljnjega su zabranjene posjete u Domu za starije i nemoćne osobe Konavle. Sve informacije o korisnicima mogu se dobiti od 14 do 15 sati na službeni mobitel dežurne medicinske sestre (0919591289). Preporuka za sve one koji dostavljaju dokumentaciju za smještaj da je mogu dostaviti putem maila: domkonavle@gmail.com ili poslati poštom na adresu: Dom za starije i nemoćne osobe Konavle, Gruda 152, 20215 Gruda. Za sve dodatne informacije možete se obratiti socijalnoj radnici na tel.: 020 441 954. 

Blagajna konavoskog komunalnog društva kao i ostali odjeli i službe privremeno neće raditi izravno sa strankama.

Dječji vrtić Konavle će od utorka, 17. ožujka, provoditi dežurstvo u prostorijama Dječjeg vrtića i jaslica Cavtat. Dežurstvo će biti organizirano u jasličkom dijelu i koristit će se samo ulaz jaslica. 

Muzeji i glaerije Konavala nastavljaju svoj rad virtualno. 

METKOVIĆ

Na području grada Metkovića zabranjuju se pravnim i /ili fizičkim osobama organiziranje bilo kakvih sportskih, zabavnih, kulturnih i/ili rekreativnih i manifestacija i javnih skupova. Gradska uprava, kao i ostale gradske ustanove i trgovačka društva kojima je osnivač Grad Metković, prestaju raditi sa strankama od ponedjeljka 16. ožujka naredna dva tjedna. Za sva pitanja i informacije, građani se i dalje mogu obraćati djelatnicima putem e-maila ili telefona. Svi kontakti s brojevima telefona i e-mail adrese nalaze se na web stranicama Grada Metkovića www.grad-metkovic.hr. Grad Metković privremeno obustavlja i zaprimanje zahtjeva po Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih potpora male vrijednosti za ulaganja u poljoprivredi na području Grada Metkovića u 2020. godini, počevši od 16. ožujka do 29. ožujka.

PLOČE

Preventivno se zatvaraju svi sportski objekti, dvorane, sportski tereni i igrališta. Ustanove u vlasništvu Grada Ploča do daljnjega neće organizirati rad izravno sa strankamaNalaže se privremeno zatvaranje kino dvorane, knjižnice i čitaonice, kao i prostora udruga civilnog društva, klubova, saveza i zajednica udruga. 

OREBIĆ: 

Dječji vrtić Orebić neće provoditi programe predškolskog odgoja u objektima Orebić, Viganj, Trpanj i Janjina, iduća dva tjedna. Dječji vrtić Orebić organizirat će prijem djece SAMO I ISKLJUČIVO za oba zaposlena roditelja i roditelje koji nisu u mogućnosti osigurati drugi oblik zbrinjavanja /čuvanja djeteta kod kuće.