Samo dobra glazba21. travnja 2017. 14:45

PAZI! SNIMA SE!

Tišina molim! -podsjetnik na dubrovačku filmsku baštinu

Osim filmskog dijela programa, organizirane su i radionice za djecu, predavanja, diskusije o filmu kao i filmske ture.

Film i grad se vole, i to od 1919. Drugo izdanje filmske manifestacije Tišina molim!, koja se od 24. do 30. travnja održava u Dubrovniku, ponovno donosi raznovrstan program i selekciju filmova. Pokrenuta s namjerom da se sve zainteresirane upozna s dubrovačkom filmskom baštinom, i ove godine bit će platforma za prikupljanje novih informacija i saznanja o toj, do sada malo istraženoj, temi. Fokus ovogodišnje manifestacije usmjeren je na razdoblje jugoslavenske kinematografije, koje je za Dubrovnik kao lokaciju snimanja bilo vrlo značajno.
Krešo Glavinić, jedan od organizatora manifestacije ističe kako su istraživanjem došli do stotinjak filmova snimanih u Dubrovniku od kojih je dostupno pedesetak.

– Pokušavamo se svake godine voditi kriterijima kvalitete, zanimljivosti i razlike u godini proizvodnje. Tako ove godine imamo najstariji film iz 1939. i najnoviji iz 2015., kao i filmove iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih. Nadamo se da će svatko naći nešto za sebe – rekao je Glavinić i dodao - Jako je nezahvalno istaknuti samo neke od ovih sedam veličanstvenih filmova koliko ih će se prikazati ove godine. Na samom otvaranju puštamo kratkometražni dokumentarni film „Dubrovnik“ iz 1939. koji je tek nedavno otkriven tako da ga dubrovačka publika još nije imala priliku vidjeti, a istaknuo bih i hrvatsku premijeru indijskog hita „Fan“ koji je prije dvije godine sniman u Dubrovniku. Osim ovih, tu je i legendarni pionirski SF film oskarovca Dušana Vukotića „Gosti iz galaksije“ kao i „Operacija Ticijan“, jedan od prvih jugoslavensko američkih koprodukcija, triler i jako dobar noir film za sve ljubitelje krimića – preporučio nam je neke svoje favorite Glavinić.


U ovogodišnjem programu posebna pažnja dana je i glazbi na filmu. – Predstavit ćemo mladog dubrovačkog filmofila Petra Crvika, koji je veliki zaljubljenik u filmsku glazbu, a ujedno i vinar. On predstaviti svoja vina i filmsku glazbu koja najbolje idu uz ta vina. Degustacija vina je besplatna tako da pozivamo sve da dođu. Tu je i predstavljanje vinila sa soundtrackom iz filma „Gosti iz galaksije“ koji je otkriven tek prije godinu dana, a riječ je o prvom soundtracku elektronske glazbe u hrvatskoj kinematografiji kojeg potpisuje Tomislav Simović. U suradnji s mladim dubrovačkim skladateljem Ivanom Končićem organizirali smo Iznenađujući koncert špijunske četvorke. Ivanu smo poslali filmove koji će se ove godine prikazati na festivalu, a on je od toga složio vlastiti aranžman muzike kojeg će izvesti s jazz kvartetom u subotu nakon projekcije filma. U četvrtak je na programu erotski triler „Nokaut“ pa će se u Kino kavani puštati muzika iz porno filmova šezdesetih i sedamdesetih što će isto biti zanimljivo – otkrio je Glavinić.


Osim filmskog dijela programa, organizirane su i radionice za djecu, predavanja, diskusije o filmu kao i filmske ture. – Volio bih istaknuti panel diskusiju o filmskom turizmu, što mislim da je dosta aktualna tema, pogotovo uzimajući u obzir ova zadnja događanja sa snimanjima u gradu. Sudjelovat će Daniel Rafaelić, povjesničar filma i v.d. ravnatelja HAVC-a, Pilar Querel Fernandez, predsjednica filmske komisije Andaluzije, predstavnik Kinookusa Ivan Viđen i predstavnica TZ grada Dubrovnika Jelka Tepšić. Razgovarat ćemo o tome što je to filmski turizam i kakvi oblici filmskog turizma postoje. Bavit ćemo se i pitanjem koji danas muči građane – gubi li grad svoj identitet ako se predstavlja kao filmska destinacija u jednom aspektu turističke ponude. Osim toga tu je i zanimljivo predavanje Daniela Rafaelića o žanrovskim filmovima jugoslavenske kinematografije vezanima za Dubrovnik što će sigurno svim filmofilima biti zanimljivo – rekao je Glavinić.
Program će se održavati u drugoj lađi Lazareta i besplatan je.

Daniela Juroš