Samo dobra glazba05. svibnja 2017. 10:00

BLAGDAN SV. FLORIJANA 4. SVIBNJA

Kako se Dubrovački vatrogasci pripremaju za sezonu

Kako je praćenje novih tehnologija od izuzetne važnosti za vatrogasne postrojbe, zapovjednik Krilanović za kraj je naveo kako je i ove godine u planu nabavka jedne autocisterne, koja bi trebala biti aktivirana za sljedeću sezonu.

Dan svetog Florijana, ujedno i dan hrvatskih vatrogasaca, obilježava se 4. svibnja. Sveti Florijan kršćanski je svetac i mučenik, a njegovo štovanje rašireno je po našim krajevima i u Europi.

Stijepo Krilanović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe "Dubrovački vatrogasci" bio je gost u eteru Soundset Raguse i najavio nam događanja kojima će se obilježiti ovogodišnji Dan hrvatskih vatrogasaca.

- Program je počeo već 3. svibnja polaganjem vijenaca na spomen za sve poginule vatrogasce. U petak 5. svibnja održat će se svečana sjednica predsjedništva Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika i to će biti ta tri dana užeg dijela proslave - navodi Krilanović.

U Hrvatskoj se mjesec svibanj obilježava kao mjesec zaštite od požara, stoga će se događanja nastaviti.

- U planu je održavanje vježbe, kojom bi obuhvatili vatrogasce iz Vukovara i ostalih postrojbi iz Hrvatske. Vježba je koncipirana tako da će sudionici izvoditi praktični dio simulacija određenih situacija na modelu autobusa- istaknuo je.

S obzirom na to da je sezona na vratima i da uskoro počinje pojačani nadzor svih područja te dodatni oprez potreban, Javna vatrogasna postrojba "Dubrovački vatrogasci" već je počela s pripremama.

- Obično s pripremama počinjemo već u travnju te nastavljamo u svibnju i lipnju, preventivnim radnjama zaštite od požara kao što su košenje puteva te tamponiranje nekih dijelova protupožarnih puteva, obnovom opreme, kupnjom nekih uništenih dijelova opreme te popravkom vozila - objasnio je Krilanović.

Kako je praćenje novih tehnologija od izuzetne važnosti za vatrogasne postrojbe i njihovu pravovremenu reakciju, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Dubrovnika za kraj je naveo kako je i ove godine u planu nabavka jedne autocisterne, koja bi trebala biti aktivirana za sljedeću požarnu sezonu.

Krilanović zaključio da svake godine u svakom pogledu vatrogastvo ide naprijed, upozoravajući kako nikada ne možemo utjecati na elementarne nepogode. Ono što se ipak može promijeniti je svijest ljudi. Iako je postotak požara uzrokovanim ljudskim faktorom još uvijek velik, ipak je u opadanju u odnosu na period prije dvadesetak godina.

IA